Представяне на скулптурата на Свети Георги пред обществеността

Идеята за изграждане на скулптура на Свети Георги получи одобрение от обществеността

Макетът на скулптурната композиция на покровителя на Поморие, който е изложен във Читалище „Просвета 1888”, беше официално представен пред жителите на града. На събитието присъстваха учредителите на Фондация „Поморие”, чиято първа задача е да подпомогне изграждането на монумента. В знак на подкрепа към каузата присъстваха и заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова и Агатополският епископ Иеротей.

„Манастир „Свети Георги Победоносец”, както и аз като епископ и викарий на Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, подкрепяме идеята за изграждането на скулптурата. Тя ще бъде един символ на победата на доброто над злото” – каза епископът.

Пластичната композиция ще бъде реализирана от младите скулптори Христо Георгиев и Милен Каменов.

„Преди около две години започнахме да правим консултации затова как да изглежда и къде да бъде позициониран монументът. Скулпторите представиха няколко проекта. Стойността на реализацията е около 250 хиляди лева. Всеки от нас може да допринесе за тази благородна кауза, като дари средства по банковата сметка на фондацията или чрез изпращане на SMS.„ – призова гражданите Милчо Талев.

Високата пет метра бронзова фигура ще бъде издигната в средата на кръстовището до манастир „Свети Георги Победоносец”. Предвижда се тя да бъде завършена до празника на града.

„… твърдо подкрепям идеята за ситуиране на „Пластична символна композиция на Св. Георги” в кръга на това пътно кръстовище. Тук емблемата на града ще се вижда от всички посоки, водачите на МПС ще бъдат допълнително респектирани да намалят скоростта, а пътниците да се любуват на красивата пластика” – казва в становището си до кмета арх. Камен Шипков.