Петметрова скулптура на Свети Георги ще пази Поморие

Петметрова скулптура на Свети Георги ще пази Поморие

Бронзова фигура на Свети Георги Победоносец ще бъде издигната до манастира в Поморие. Макетът вече е завършен и от 15.01.2015 г. /четвъртък/ е изложен в НЧ „Просвета 1888” за одобрение и допълнителни идеи. Стойността на монумента е 268000 лв.

„Искрено вярвам, че ще успеем да наберем необходимите средства за изграждането на скулптурата единствено чрез дарения. Надявам се, че всеки жител на Поморие ще се почувства съпричастен към идеята и ще иска да дари левче, пет или повече, и така да участва в реализирането на проекта. Най-лесно е финансирането да бъде осигурено от Общината, но считам че издигането на монумент на Свети Георги, закрилникът на Поморие, е важно за целия град, за всеки един от нас. Разчитам на подкрепата на моите съграждани, а желанието ми е скулптурната композиция да бъде официално открита на празника на града тази година”, каза кметът Иван Алексиев.

10706311_10202674138441987_248777770_n

Вече е учредена Фондация „Поморие”, чиято първа задача е да подпомогне изграждането на монумента. Фондацията е създадена като доброволна, независима, неправителствена, нерелигиозна и неполитическа организация, с нестопанска цел, за популяризиране на културно-историческото и духовно наследство на Поморие. Създаването й е по предложение на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж към кмета на Община Поморие.

Фондацията е отворена за дарители и всеки, който има възможност ще може да дари сума, необходима за изработването на скулптурата на Свети Георги Победоносец. Първите, които дариха средства за изграждането на бронзовата фигура са учредителите на фондацията – Иван Алексиев, Ива Кусева, Елена Мурджева, Теодоси Гуджуков, Николай Николов, Милчо Талев и Петко Георгиев.